آتئیسم یا آتئیست چیست؟

همان طور که می دانید دین مبین اسلام دین برتر و کاملی است و در حقیقت الله متعال با در نظر گرفتن شرایط افراد و جامعه، با فرستادن قرآن برنامه و قانون زندگی را به بشر معرفی کرده است.

خوب طبیعی است که در این میان افرادی از روی جهل و نادانی با اسلام و قرآن مخالفت می کنند اگرچه برخی از این افراد تحصیل کرده و حتی دانشمند هستند.

این مخالفت ها و دشمنی ها با اسلام و قرآن از همان ابتدای ظهور اسلام وجود داشته و دارد و خواهد داشت پس این دشمنی ها و مخالفت ها تازگی ندارد. در طول تاریخ افراد مختلفی با اسم های مختلفی با اسلام و قرآن مخالفت کردند و با ایجاد شبهات نسبت به آیات و احکام قرآن ذهن مسلمانان و جوامع اسلامی را به انحراف کشیدند که این مساله می تواند علت های مختلفی داشته باشد.  

اما چند وقتی است گروهی به نام "آتئیسم" در جوامع اسلامی به ویژه در ایران اسلامی با ایجاد شبهات ذهن برخی از جوانان، فرهنگیان و دانشجویان مسلمان را به انحراف کشیده است.

به همین جهت تصمیم گرفتم در مورد شناخت این گروه که نه تنها ضد اسلام است بلکه ضد سایر ادیان و کتب آسمانی هم می باشد، مطالبی بنویسم.

آتئیسم به چه معناست؟

آتئیسم یک واژه انگلیسی"Atheism" است و این کلمه در زبان فارسی به این معانی: «انکار وجود خدا، الحاد و کفر» ترجمه شده است و به کسی که چنین اعتقادی دارد آتئیست “Atheist” می گویند که این کلمه در زبان فارسی به معانی: «منکر خدا، خدانشناس و ملحد» ترجمه شده است.

تذکر: این کلمه ریشه در زبان و مفاهیم فلسفی یونان "Atheos" قدیم دارد و این کلمه به معنای «خدا ناباوری یا رد خداباوری» می‌باشد.

عقیده آتئیسم

آتئیسم معتقد است که خدایی وجود ندارد اما وقتی که نتوانستند این ادعای شان را ثابت کنند برخی از آنها مساله ی "لا أدریه" را مطرح کردند و به عقیده ی "ندانم گرایی" روی آوردند.

توضیح: ندانم‌گرایی اسم های دیگری هم چون: «ندانم‌گویی، ندانم‌باوری، لاادری‌گری یا لاادریه» دارد که در زبان انگلیسی به آن "Agnosticism " گفته می شود یعنی کسی است که نمی داند خدا وجود دارد یا نه.

ندانم گرایی یا لاادریه یک دیدگاه فلسفی است که دانستن درستی یا نادرستیِ برخی ادعاها به خصوص امور فراطبیعی مانند:مانند زندگی پس ازمرگ، وجود خدا و... را ناممکن می‌داند لذا این نظریه یکی از گرایش‌های فلسفی است.

به این ترتیب خداناباوری به معنی نداشتن اعتقاد به خداست اما ندانم‌گرایی به معنی نداشتن دانش و دلیل کافی در اثبات وجود خداست.

برتراند راسل که یکی از رهبران این عقیده محسوب می شود در "من یک خداناباورم یا یک ندانم گر" می‌گوید: «... خود را یک ندانم‌گرا توصیف می‌کنم چرا که فکر نمی‌کنم برهانی قاطع وجود داشته باشد که کسی بتواند اثبات کند که خدایی وجود ندارد».

همچنین چند وقت پیش دریکی از سایت ها که نویسنده ی آن عقیده آتئیسم داشت خواندم که در توضیح این عقیده گفته بود: «وقتی در مورد مذاهب رسمی حرف می زنیم ما آتئیست هستیم یعنی وقتی خدای واحد اسلام و یهود یا مسیحیت ادعاهایی می کند که با علوم قطعی در تضاد است یا حرف هایش با گذشت زمان تغییر می کند می توانیم به یقین ادعا کنیم که چنین خدایی وجود ندارد. اما این به این معنی نیست که خدا «اصلا» وجود ندارد یعنی وقتی پای مبدا غایی هستی به میان می آید پاسخ ما این است: هنوز نمی دانیم».

به عبارتی می توان گفت آتئیسم دچار سردرگمی شده است که نه می تواند وجود خدا را منکر شود و نه می تواند وجود خدا را باور کند که این خود مساله بیانگر باطل بودن این تفکر و عقیده است.

بزرگان و رهبران این فکر و عقیده

در بین فلاسفه، هنرمندان، نویسندگان، دانشمندان، سیاست مداران و... افرادی وجود دارند که منکر وجود خداوند هستند که از مشهور ترین آنها می توان: «نوآم چامسکی، برتراند راسل، دیوید هیوم، جودی فاستر، راجر واترز، آیزاک آسیموف، آلبر کامو، پل دیراک، ریچارد داوکینز، میخائیل گورباچف، دیوید میلیبند و...» را نام برد.

سخن پایانی

نباید از عقیده آتئیسم و تبلیغ آنها ناراحت بود زیرا تجربه ثابت کرده است که هرچقدر دشمنان اسلام در این دین شک و شبهه ایجاد کردند نه تنها به اسلام ضربه ای وارد نشد بلکه بالعکس سبب پیشرفت و نیرومندی بیش از پیش اسلام شد.

به قول استاد مرتضی مطهری که می گوید: «من بر خلاف بسیارى از افراد از تشکیکات و ایجاد شبهه هایى که در مسائل اسلامى می شود - با همه علاقه و اعتقادى که به این دین دارم - به هیچ وجه ناراحت نمی شوم بلکه خوشحال مى ‏شوم؛ زیرا معتقدم و در عمر خود به تجربه مشاهده کرده ‏ام که این آیین مقدس آسمانى در هر جبهه از جبهه ‏ها که بیشتر مورد حمله و تعرض واقع شده با نیرومندى و سرافرازى و رونق بیشترى آشکار شده است». (نظام حقوق زن در اسلام/ ص47)

به همین جهت إن شاء الله در پست و مقالات بعدی به بحث و بررسی شبهات آتئیسم و پاسخ به آنها خواهم پرداخت.

نظرات 3 + ارسال نظر
اسماعیل یکشنبه 29 مهر 1397 ساعت 08:01

ممنون مطالب مفیدی بود

خواهش می کنم.
سپاسگزارم دوست عزیز

ابوالفضل شنبه 13 مرداد 1397 ساعت 17:39

باسلام ؛درخط اول نوشته اید همان طور که میدانید دین اسلام دین برتر و کاملی است که خود این جمله کلا غلط واز دیدگاه دیگر فاشیستی است.این برتری و کامل بودن اسلام باید از ثمره آن مورد برسی قرار داد که متاسفانه در هرکجا که دین باشد و بخصوص اسلام آنجا جزء ناامن ترین فقیر ترین ویا از نظر علمی و اقتصادی عقب مانده ترین کشورهاست.خود برتر بینی و کامل بودن از نظر انسانی دیدگاهی اشتباه و نکوهیده است و این ربطی به خدا باور و خداناباور ندارد.

سلام و درود بر شما کاربر گرامی
سخنان شما را به دو بخش تقسیم می کنم و به آنها پاسخ میدم:

1-عملکرد نادرست و سوء مدیریت برخی از مسلمانان دلیل بر نادرست بودن دین اسلام نیست که اگر بخواهیم در مورد آن صحبت کنیم بحث طولانی خواهد شد. اما کسانی که اهل مطالعه و تحقیق هستند می دانند که در عصر رسول الله صلی الله علیه وسلم و خلفای بعد از ایشان جامعه ی اسلامی به رشد و شکوفایی رسید! نه مشکل امنیت بود(تا جایی که سرزمین های اسلامی امن ترین جای دنیا بود) ونه مشکلات اقتصادی بود و از نظر علمی هم مشکلی وجود نداشت و در حقیقت دوران طلایی اسلام همان دوران بود و علت هم این بود که آنها طبق احکام و دستورات الهی حکومت و جامعه را رهبری کردند.لطفا تاریخ را مطالعه کنید متوجه خواهید شد.

2-این که خودبرتربینی و کامل بودن ازنظر انسان ها دیدگاهی اشتباه هست با شما موافقم اما از نظر خداوند اشتباه و ناپسند نیست چرا که خود خدا دین اسلام را به عنوان دین کامل و تکمیل کننده ی ادیان دیگر معرفی کرده است برهمین اساس در قرآن می فرماید:
«إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلام‏» (آل عمران/12)
دین (پسندیده) نزد خدا اسلام است.
طبق این آیه لازمه‌ى تسلیم بودن در برابر خداوند، پذیرش اسلام به عنوان آخرین دین الهى است.
لذا اگر می گوییم اسلام دین کامل و برتر است دیدگاه و نظر من یا شخص دیگر نیست و این دیدگاهی انسانی نیست بلکه این سخن خداوند است که خود همه انبیا و پیامران را در هر عصری به سوی مردم و قوم شان فرستاد تا دستورات و سخنان الهی را به آنها برسانند. پس خود صاحب دین و شریعت این برتری را تعیین کرده است.

از این که به نظر شما با تأخیر پاسخ داده شد عذرخواهی می کنم.

موفق باشید.

زهرا دوشنبه 4 دی 1396 ساعت 20:45

با عرض سلام و خسته نباشید مطالب بسیار مفید و بسایر جالبی ممنونم

دوست گرامی سلام علیکم و رحمة الله و برکاته

از نظر و لطف شما سپاسگزارم

در پناه حق باشید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد